Alăptarea pare un lucru atât de firesc, încât nu crezi că mai poți învăța ceva nou. Și totuși…
La începutul acestui an, 129 de asistenți medicali comunitari din județele Bacău, Neamț, Botoșani, Suceava și Bistrița-Năsăud au participat la cursuri de formare în alăptare și la webinarii informative în cadrul proiectului „Sănătos la pieptul mamei”, dezvoltat de Asociația SAMAS.
Trei dintre aceștia ne-au povestit despre experiența lor în urma participării la aceste cursuri, încântați că au avut lucruri noi de învățat, pe care acum le împărtășesc cu entuziasm mamelor din comunitățile în care își desfășoară activitatea.
Romeo Magopet este asistent medical comunitar de aproape șase ani. Este tatăl a doi copii și se mândrește cu responsabilitatea pe care și-a asumat-o de a contribui la eforturile de informare a mamelor pe teme legate de alăptare, igienă și îngrijirea bebelușului în primele luni de viață.
În comunitatea sa din comuna Ibănești, județul Botoșani, domnul Magopet este primit cu deschidere de către mamele și familiile pe care le consiliază. Nu a întâmpinat dificultăți în comunicarea cu acestea, pe motive de gen, ci mai degrabă are parte de apreciere pentru sprijinul pe care îl oferă comunității.
Unele mame rezonează pozitiv cu sfaturile pe care le primesc, altele sunt mai puțin convinse de avantajele alăptării.
Motivele variază de la lipsa de timp, în cazul tinerelor mame care încă merg la școală, la disconfortul fizic din timpul alăptării, până la comoditate și convingerea că produsele din comerț, care suplinesc laptele matern, sunt la fel de benefice pentru sănătatea bebelușilor.
În comuna Ibănești, mamele aflate la prima experiență a nașterii au mai multă deschidere față de alăptarea exclusivă în primele șase luni. Domnul Magopet este hotărât să le ajute și pe celelalte mame să înțeleagă beneficiile reale ale laptelui matern și să le învețe lucruri noi care le pot îmbunătăți experiența, cum ar fi poziția corectă a sugarului în timpul alăptării sau timpul necesar copilului pentru a se hrăni suficient.
Pandemia nu i-a împiedicat pe asistenții medicali comunitari să își facă datoria de a le vizita pe mame și de a le ajuta cu sfaturi utile pentru îngrijirea bebelușilor, cu excepția primelor două luni de pandemie, anul trecut. Iar teama de îmbolnăvire nu a schimbat în vreun sens comportamentul mamelor în ceea ce privește alăptarea, ne-a povestit domnul Magopet.
„Doar în perioada stării de urgență nu am intrat în casa oamenilor. În rest, tot timpul am fost printre ei. Cu măsuri de protecție adecvate, evident”, povestește doamna Manuela Cașeș, care din ianuarie 2020 este asistent medical comunitar în comuna Parava, județul Bacău.
De profesie asistent medical generalist, doamna Cașeș are două fete cu care se mândrește și este un membru de încredere al comunității din care face parte.
„Sunt multe lucruri pe care de-abia acum la curs, la 42 de ani, le-am învățat. În teoria școlară nu există așa ceva”, spune doamna Cașeș care, deși a avut experiența alăptării ambelor fete, nu știa de anumite aspecte importante, precum poziția sugarului în timpul alăptării, care este absolut esențială.
Carolina Mureșan își alăptează fetița mai mică, Sofia, care are 1 an. În fotografie apare și Ionela, care are 3 ani. Mama a absolvit 4 clase. Își dorește ca fiicele sale să meargă la școală și să termine liceul și chiar să ajungă la facultate. Familia este monitorizată și ajutată prin programul de servicii comunitare pentru copii testat de UNICEF în 45 de comunități din județul Bacău.
Mamele nu mai alăptează în ritmul de altădată. Mai ales cele care au experiența mai multor nașteri.
„Primul motiv ar fi că mamele nu știu cât timp trebuie ținut copilul la sân. Li se pare că bebelușul nu se hrănește suficient, că nu ia bine în greutate și îl trec pe lapte praf. Comoditatea este al doilea motiv pentru care mamele nu mai vor să alăpteze”, spune doamna Cașeș.
Sesiunile de consiliere realizate de doamna Cașeș împreună cu medicii comunității au dat roade. Multe dintre mamele care foloseau alimentația mixtă pentru bebelușii lor, adică și lapte matern, și lapte praf, au ales să-și hrănească sugarii exclusiv prin alăptare, în primele șase luni.
Mamele minore sunt mult mai receptive la sfaturi și pun întrebări dacă au nelămuriri. Nu prea au acces la informații despre alăptare, iar suportul familiei lipsește uneori.
În comuna Pâncești din județul Bacău, situația este oarecum diferită. Fiind o comunitate cu mai multe familii sărace, marea majoritate a mamelor își hrănesc bebelușii exclusiv prin alăptare. Doamna Nuța Sandu locuiește în această comună de 36 de ani, de când a primit repartiție după absolvirea facultății de asistență medicală din Iași, iar din iulie 2020 este asistent medical comunitar.
Deși este bunică și are o experiență bogată în ceea ce privește asistența medicală, a fost plăcut surprinsă să afle la curs informații noi despre alăptare. Crede cu tărie în beneficiile alăptării și nu ratează nici o ocazie de a le transmite și altor mame tot ce știe despre acest subiect. Și-a asumat acest rol în plină perioadă de pandemie și nu ar da nicicum înapoi. Binele copiilor este de departe cel mai important lucru.
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF subliniază că alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață și continuarea ei, în paralel cu diversificarea alimentației bebelușului, până la cel puțin doi ani sunt vitale. Această practică recomandată este deosebit de importantă pentru ca nou-născuții să poată atinge o creștere și dezvoltare optimă și o stare bună de sănătate.
Laptele matern oferă protecție împotriva a numeroase boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Beneficiile alăptării sunt însă pentru toată familia. Nu doar că aduce nutrienții necesari unei creșteri sănătoase a copilului, dar reduce riscul de cancer ovarian și mamar pentru mamă, creează o legătură specială mamă copil și aduce economii financiare în casă fiind eliminată nevoia de biberoane și formule de lapte.
Material realizat în cadrul programului Sănătos la pieptul mamei – derulat de Asociația SAMAS.
Pentru orice informații și probleme legate de alăptare sună la 0786 176 949.