Proiectul vizează îmbunătățirea stării de sănătate și a vieții tinerilor părinți prin sprijin și educație pentru adolescente însărcinate și/ sau mame cu copii în vârstă de 0 – 18 luni și partenerii lor (tineri tați, sub 25 de ani).

Echipa de cercetători din proiect a realizat  31 de interviuri cu părinți adolescenți și tineri, dintre care nouă tați cu vârste de până la 25 de ani.

Datorită formării medicale continue a 1700 de asistenți medicali comunitari prin dezvoltarea și accesarea platformei de e-learning în sistem asincron, completat de sesiuni de învățare sincron – webinarii și sesiuni de Q&A , 10.200 de tineri părinți vor primi educație despre nutriția și îngrijirea bebelușului și a copilului mic.

Inventarierea inițiativelor cu privire la tinerii părinți desfășurate din anul 2018 și până în prezent.

Harta inițiativelor și resurselor (pe județe, număr de mame minore și tați tineri, servicii disponibile, inițiative în derulare, servicii suport și contactele aferente).

Vezi harta

Cercetare

Nevoia pentru acest proiect a reieșit în urma cercetării cu privire la fenomenul sarcinii la adolescente (vezi Raport Sarcina la adolescente), aducând, însă, în vizor și situația taților tineri, de cele mai multe ori, complet ignorați de demersurile autorităților sau ale organizațiilor care s-au aplecat asupra problemei copiilor născuți de adolescente (cu câteva excepții dramatice, când bărbații au constrâns adolescentele prin viol sau în cazuri de corupere de minori).

Detalii

Accesează platforma și participă la cursurile despre Alăptare și Nutriție perinatală, respectiv Puericultură și Elemente de siguranță.

Asistenții medicali comunitari sunt invitați să devină principala forță prin care România se va vindeca, cu profesionalism, eficiență, empatie și respect, de stigma statului european cu cele mai multe mame-copii.

Având în vedere experiența și buna colaborare cu asistenții medicali comunitari în cadrul proiectului Sănătos la pieptul mamei, dar și oportunitatea oferită de această categorie profesională de a ajunge sistematic la categoriile defavorizate, inclusiv gravide și mame adolescente, cu servicii de educație și prevenție, ne-am concentrat atenția asupra îmbunătățirii cunoștințelor privind alăptarea, nutriția și îngrijirea copiilor și asupra abilităților de comunicare ale AMC.

Fiecare modul al cursului este construit din lecții, exerciții practice după lecții, un quiz final și o temă practică.

 

Platformă E-learning

Vezi resursele proiectului

Fișe pentru AMC

Fișă vizită prenatală – Alăptare

Descarcă fișa

Fișă vizită prenatală – Nutriție

Descarcă fișa

Fișă vizită prenatală – Îngrijire bebeluș

Descarcă fișa

Fișă vizită postnatală – Alăptare

Descarcă fișa

Fișă vizită postnatală – Nutriție

Descarcă fișa

Fișă vizită postnatală – Îngrijire bebeluș

Descarcă fișa

Video

Cum îți menții lactația când ești separată de bebeluș

Descarcă filmul

Primele zile în maternitate

Descarcă filmul

Apariția ragadelor

Descarcă filmul