10.200 de tineri părinți – mame minore și tineri sub 25 de ani – vor fi beneficiarii unui proiect de educație pentru sănătate desfășurat de Asociația SAMAS. În plus, 1700 de asistenți medicali comunitari vor beneficia de formare medicală continuă privind nutriția și îngrijirea bebelușului și a copilului mic, pentru a le putea veni în ajutor tinerilor părinți.
Proiectul vizează îmbunătățirea stării de sănătate și a vieții tinerilor părinți prin sprijin și educație pentru adolescente însărcinate și/ sau mame cu copii în vârstă de 0 – 18 luni și partenerii lor (tineri tați, sub 25 de ani) și se desfășoară în 2 etape.
Într-o primă fază, inițiatorii proiectului vor inventaria inițiativele cu privire la tinerii părinți desfășurate între anii 2018 și până în prezent și vor organiza întâlniri cu specialiști, interviuri cu părinți tineri (mame minore și tați cu vârsta până în 25 de ani) și seminare interdisciplinare, pentru a stabili măsurile care se impun cu prioritate în beneficiul mamelor minore și al tinerilor părinți.
În perioada noiembrie – decembrie 2021 vor fi organizate focus grupuri online, având invitați medici ginecologi, neonatologi, medici de planificare familială și medici de medicină școlară, medici pediatri și de familie, psihologi, asistenți medicali comunitari, generaliști și moașe, specialiști din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și din inspectoratele școlare și de poliție, care vor împărtăși din experiența, provocările și bunele practici în lucrul cu părinții minori sau foarte tineri. Județele selectate sunt Bacău, Brașov, Dolj, Iași și Mureș, acestea fiind printre cele cu un număr mare de nașteri în rândul mamelor minore în ultimii ani.
Proiectul continuă cercetarea privind “Sarcina la adolescente în România” și va implica demersuri de educare a tinerilor părinți și a mamelor vulnerabile inițiate de Asociația SAMAS prin programul “Sănătos la pieptul mamei”, oferind, totodată, gratuit, noi resurse relevante atât pentru profesioniștii în domeniul sănătății, cât și pentru adolescenți, părinți și comunitate.
Proiectul se desfășoară în perioada 10 septembrie 2021 – 31 mai 2022, persoanele interesate pot completa acest formular –https://forms.gle/DGkTjJxVsi7XwUUR7, iar toate materialele de informare vor fi publicate pe site-ul www.sanatoslapieptulmamei.ro.
DETALII/ CONTACT
Asociația SAMAS
Crina-Marina Mureșanu – 0722263659, cercetare@asociatiasamas.ro
Gabriela Stoica, Coordonator Formare medicală – 0786289643 contact@programsamas.ro