Când este utilă pompa de sân?

  • pentru inițierea alăptării și colectarea laptelui matern când mama este despărțită de bebeluș încă de la naștere pentru o perioadă mai lungă sau în alte situații în care alăptarea nu este posibilă;
  • în stimularea și menținerea lactației. Lactația funcționează pe principiul „cerere-ofertă”: cu cât copilul suge mai mult sau când mama folosește și pompa, corpul său va produce mai mult lapte;
  • pentru a reduce angorjarea sânilor. Folosirea pompei se limitează doar la detensionare. Dacă sânii sunt angorjați se va evita folosirea pompei în exces, pentru că poate duce la creșterea cantității de lapte, menținând angorjarea.

Când alegi pompa de sân ține cont de:

  • frecvența de utilizare – dacă o folosești ocazional, o pompă manuală poate fi suficientă. Pentru folosirea frecventă, pompele electrice sunt mult mai eficiente;
  • dimensiunea cupei – alege o dimensiune potrivită mamelonului. Dacă cupa este prea mică sau prea mare, mamelonul poate fi rănit. Cupa este potrivită dacă mamelonul se mișcă ușor în timpul mulsului;
  • timpul de care dispui pompa electrică extrage laptele mult mai repede;
  • locul unde o vei folosi dacă ai la dispoziție priză sau nu, dacă ai nevoie de baterii;
  • materialul din care e confecționată – să nu conțină bisfenol A (BPA), să fie din material de calitate, rezistent și la temperaturi extreme;
  • durata de viață și garanția  aceste date sunt relevante doar pentru pompele electrice și profesionale.

Cum știi că ai cupa potrivită

Atunci când folosești cupa potrivită:

  • Sfârcul se mișcă liber
  • Laptele este extras ușor și fără disconfort

Cum îți dai seama că ai nevoie de o altă dimensiune la cupă:

  • simți disconfort atunci când extragi laptele
  • mamelonul se înroșește atunci când este tras în cupă
  • mamelonul se freacă de marginea cupei
  • mamelonul este tras prea mult în interiorul cupei
  • simți că sânul nu este golit după pompare

Tipuri de pompe de sân 

Manuale

Sunt ideale dacă extragi lapte ocazional. Sunt ușoare și compacte, ușor de purtat în geantă când trebuie să pleci de acasă.

Și, desigur, nu trebuie să te preocupi de o sursă de electricitate sau de zgomot – majoritatea pompelor de sân manuale sunt silențioase în timpul utilizării. Unele femei constată că le obosește încheietura mâinii relativ repede atunci când folosesc o pompă manuală, așa că asigură-te că alegi una cu un mâner proiectat ergonomic. Vei constata că este nevoie de ceva timp pentru a găsi cel mai bun ritm pentru tine – dar, cu puțin exercițiu, îl vei găsi. Pompele manuale sunt mai ușor de folosit atunci când sânii sunt plini decât atunci când sunt moi. Caută o pompă de sân manuală cu 2 faze – de pornire și de extragere, pentru ca fiecare extragere să fie mai ușoară, mai rapidă și mai eficientă. De asemenea, unele pompe oferă acum compatibilitate între biberoanele în care pompezi și biberoanele cu care oferi laptele pompat bebelușului.

Electrice

Sunt de preferat dacă vei extrage lapte regulat. Sunt mai rapide decât cele manuale. Caută o pompă de sân electrică cu niveluri de putere de sucțiune și cicluri reglabile separat. O pompă de sân electrică dublă îți permite să extragi laptele din ambii sâni concomitent. Extragerea simultană de la ambii sâni stimulează nivelul de prolactină și mărește producția de lapte.

Pompele de sân electrice simple sau duble

Toate mamele știu cât de importante sunt strategiile de economisit timpul, iar pompa electrică dublă îți va permite să extragi laptele chiar în de două ori mai puțin timp, deoarece o poți folosi pentru a extrage laptele din ambii sâni deodată. O sesiune de pompare dublă poate fi realizată în numai 10 minute, comparativ cu sesiunea de 20 – 30 de minute la folosirea unei pompe simple. S-a constatat că extragerea simultană de la ambii sâni stimulează nivelul de prolactină și mărește producția de lapte mai eficient decât la utilizarea pompei simple.

De asemenea, poți alege să folosești un sutien de pompare, care îți va elibera ambele mâini, permițându-ți să folosești telefonul mobil sau calculatorul în același timp, astfel încât să rămâi în legătură cu prietenii sau chiar să lucrezi. O pompă de sân dublă este opțiunea evidentă dacă ai gemeni, dacă alăptatul este întârziat după naștere sau dacă tu și bebelușul tău sunteți despărțiți cu regularitate pentru perioade lungi.

O pompă de sân electrică simplă este ideală în special dacă crezi că vei alăpta și vei extrage laptele în același timp. Este mai ieftină decât pompa de sân electrică dublă și ar putea fi și mai ușor de transportat cu tine.

Există multe companii producătoare de pompe de sân. Majoritatea pompelor disponibile în magazinele specializate sau farmacii sunt pentru uzul normal, însă există și pompe profesionale, la prețuri mai mari, dar mult mai eficiente. Există diferență între cantitatea de lapte ce poate fi scoasă cu o pompă normală (fie ea chiar și electrică, chiar și de la firme de renume) și o pompă profesională.

Se poate întâmpla ca mama să creadă că nu mai are lapte folosind o pompă normală și observând că nu iese foarte mult lapte, însă cu o pompă profesională să aibă mai multă încredere în capacitatea corpului ei de a produce lapte.

Avantajele folosirii pompei

  • Durează mai puțin. În timpul unei hrăniri la o oră târzie în noapte, de exemplu, tatăl copilului îi poate da laptele cu biberonul, în timp ce tu pompezi o nouă porție. Această metodă te poate ajuta să dormi mai mult.
  • Îi poți implica și pe cei dragi!
  • Poți observa cât mănâncă copilul, dar nu cât lapte produci cu adevărat! Pompând laptele și administrându-l în biberoane, ți-e mai ușor să îți dai seama cât a mâncat la fiecare masă.
  • Doare mai puțin. Aici părerile sunt împărțite și probabil diferă în funcție de tipul de pompă și modul de folosire al fiecărei mame. Oricum, există mame ce alternează pompa cu alăptarea directă, pentru a da o șansă sânilor să-și revină după ragadele formate la sâni.

Dezavantajele folosirii pompei

  • Curățarea componentelor. Evident ca înainte/ după fiecare hrănire trebuie să ai foarte mare grijă să sterilizezi tot ce intră în contact cu laptele bebelușului tău.
  • Trebuie să porți pompa după tine. Spre deosebire de sâni, care sunt la purtător oriunde te-ai duce, pompa poate fi grea și masivă. În plus, excesul de lapte trebuie să se ducă undeva, deci trebuie în permanență să ai acces la un frigider în care să ții laptele rămas.
  • Riscul de contaminare. Ținând cont că laptele muls nu trece direct din sân la copil, există un permanent risc de contaminare pe parcurs.

Cum e mai sănătos?

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născut.

Aparent, nu există mari diferențe între alăptarea directă și cea intermediată de pompă. Esențial este ca bebelușul fie hrănit exclusiv cu lapte matern pentru primele 6 luni din viață, perioada în care organismul copilului ia foarte mulți nutrienți și anticorpi din lapte, necesari unei dezvoltări propice.

Extrage laptele după ce bebelușul a terminat de supt. La început este posibil să nu obții prea mult lapte – perseverează, deoarece corpul tău are nevoie de timp pentru a se adapta la cererea crescută.

Dacă nu îți alăptezi bebelușul direct, mulge-te atunci când ar fi trebuit să sugă bebelușul – adică de cel puțin 8 ori pe z i (cel puțin un muls pe timp de noapte).

Va trebui să extragi lapte din ambii sâni, chiar dacă bebelușul nu a supt din amândoi.

La fel de important este și să ții cont de momentul în care să extragi.

Unul dintre momentele-cheie este alăptarea din timpul nopții. La această sesiune de alăptare, nivelurile tale de prolactină sunt la cele mai înalte cote deoarece corpul tău vrea să producă lapte pentru alăptările din următoarele 24 de ore. Întotdeauna este de preferat să alăptezi bebelușul la masa de noapte. Dacă întotdeauna extragi laptele, va trebui ca și în acest moment să îl extragi.

Extragerea laptelui va ajuta la golirea și stimularea sânilor să producă mai mult lapte.

Chiar și după ce bebelușul a supt și pompezi laptele după o alăptare, nu este întotdeauna ușor să faci sânul să elibereze lapte. Câteva modalități de a trece peste această dificultate, în special în primele sesiuni de extragere, ar fi să faci următoarele:

  • Așază-te într-o poziție confortabilă și relaxează-ți umerii! Asta va ajută la eliberarea laptelui.
  • Nu purta haine/ bluze strâmte. Astfel vei avea acces nestânjenit la sâni, în special când ești abia la început în extragerea laptelui.
  • Masajul cu mâna este o cale ideală de a stimula hormonii și țesuturile sânilor. De asemenea, va ajuta la încălzirea sânilor, ceea ce va ajuta la curgerea laptelui.
  • Mulsul manual are și unele avantaje față de utilizarea unei pompe.

Lucruri esențiale pe care să le faci atunci când ești pregătită să folosești pompa de sân:

  • Spală-te bine pe mâini!
  • Pune laptele la frigider sau la congelator cât mai repede!
  • Nu adăuga lapte matern proaspăt extras peste lapte congelat!
  • Obișnuiește-te să etichetezi recipientul/ punguța de depozitare pentru a nu uita când l-ai extras când te afli la serviciu; „numele tău”, „lapte matern”, „dată” și „ora”!
  • Nu uita să nu umpli prea mult fiecare punguță – 60 ml este volumul maxim pe care ar trebui să îl pui în fiecare punguță!

ÎȚI POATE ARĂTA POMPA CÂT LAPTE PRODUCI?

Performanțele pompei țin, printre altele, de cât de potrivită vă este pompa (mai precis, dimensiunea cupelor).

Pompatul este o activitate ce necesită o curbă de învățare. Nu toate mamele se simt confortabil să pompeze, iar asta poate afecta cantitatea de lapte extrasă.

Dați o șansă extragerii manuale a laptelui. Veți auzi multe mame care vă spun că pompa le-a salvat, însă faptul că nu aveți acces la o pompă de sân nu ar trebui să echivaleze în mintea voastră cu o condamnare la întreruperea alăptării.

Stocarea laptelui muls

Cel mai bun, din toate punctele de vedere, este laptele matern proaspăt, însă există situații când conservarea laptelui matern este necesară și utilă.

În ce fel de recipiente se poate conserva?

  •  sticluțe de plastic;
  •  sticluțe de sticlă (mai bune pentru că nu se distrug factorii imuni);
  •  recipiente speciale;
  •  pungi sterile speciale.

  Conservarea laptelui matern:

  • La temperatura camerei:
    • colostru – 12 ore
    • Laptele matur – 4 – 6 ore, dacă temperatura < 25 grade C
  • La frigider: 3 – 5 zile la 2 – 4 grade C
  • La congelator: 3 – 6 luni la -18 grade C

Alte reguli de conservare:

  • înainte de utilizare, recipientul se spală și se usucă la aer sau cu un prosop de hârtie;
  • recipientele se etichetează (cu data colectării);
  • se recomandă folosirea de pachete mici (15 – 60 ml) o dată;
  • recipientul nu se umple până sus pentru că, la îngheț, acesta își mărește volumul;
  • se așază departe de pereții și fundul congelatorului.

Laptele astfel conservat se încălzește în apă caldă la 40 grade C și se lasă timp de 20 de minute. Dacă sunt, de exemplu, 80 de grade, se inactivează proteinele și lipidele sau, dacă a fost congelat se dezgheață la frigider, pierzându-se, astfel, mai puține lipide.

  • Nu se recongelează ce rămâne!
  • Nu se încălzește în cuptorul cu microunde (pentru că se distrug anticorpii)!
  • După dezghețare, laptele poate fi păstrat o oră la temperatura camerei, după care se aruncă.
  • Mirosul laptelui se schimbă prin congelare, însă, de obicei, copilul nu îl refuză.

Material realizat în cadrul programului Sănătos la pieptul mamei, derulat de Asociația SAMAS.

Pentru orice informații și probleme legate de alăptare sună la 0786 176 949.