Când vine vremea să plece din maternitate cu bebelușul pe care l-au adus pe lume, multe mame sunt copleșite. Îngrijirea unui nou-născutului și perioada de început a alăptării este plină de provocări. Sunteți tatăl sau unul din membrii familiei care vreți să o ajutați? Iată ce puteți face:
Pregătiți camera copilului
Așezați patul bebelușului la distanță de geam, suficient de departe de draperii și jaluzele, pentru a preveni riscul de strangulare. Pentru a preveni supraîncălzirea, așezați-l la distanță și de calorifer. Temperatura optimă pentru somnul bebelușului este de 18-22 de grade Celsius. Căldura în exces crește riscul sindromului de moarte subită.
Spălați, călcați, dezinfectați
Obiectele cu care vine în contact bebelușul (lenjeria de pat, măsuța de înfășat, hăinuțele etc.) trebuie bine dezinfectate înainte de venirea lui de la maternitate. Lenjeria de pat se schimbă și se spală cel puțin la 2-3 zile sau ori de câte ori se murdărește. Hăinuțele se schimbă cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori se murdăresc. Măsuța de înfășat se dezinfectează cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori se murdărește.
Faceți aprovizionarea
Când mama alăptează la cerere, programul ei va fi ocupat cu mesele nou-născutului (8-12 mese pe zi), iar somnul va fi fragmentat. Asigurați-vă că frigiderul este plin, că în cămară există gustări sănătoase (biscuiți integrali, fructe, semințe, legume care pot fi consumate crude) și pregătiți câteva feluri de mâncare pe care le puteți pune la congelator porționat și care pot fi doar încălzite. Mama care alăptează poate mânca orice dorește, diversificat și sănătos.
Împărțiți-vă rolurile din timp
Organizarea este cuvântul cheie în casa cu un nou-născut. Stabiliți înainte de venirea acasă de la maternitate ce rol are fiecare membru al familiei și cum o poate sprijini eficient pe mamă, astfel încât ea să poată alăpta și să se poată odihni cât mai bine.
Limitați vizitele
Entuziasmul de a-l întâmpina pe noul membru al familiei este de înțeles. Dar în primele săptămâni de viață, nou-născutul și mama sunt vulnerabili și au nevoie de liniște și protecție. În special în perioada pandemiei de COVID-19, permiteți accesul în casă doar celor din familia apropiată și doar când este strict necesar. Asigurați-vă că puținii vizitatori sunt complet sănătoși și că respectă condițiile de igienă: poartă mască, se spală pe mâini și se dezinfectează temeinic și își schimbă hainele de stradă înainte de a intra în contact cu bebelușul.
Refuzați politicos
Florile pot fi periculoase într-o casă cu un nou-născut. Polenul și dioxidul de carbon eliberat pe timpul nopții pot provoca probleme respiratorii. Vorbiți cu vizitatorii să nu aducă flori.
Pregătiți un colț pentru alăptare
Pregătiți un spațiu confortabil pentru mamă și bebeluș, dedicat alăptării: un fotoliu, un balansoar, lângă o sursă de lumină și o măsuță.
Respectați regulile de igienă
Sistemul imunitar al nou-născutului este imatur la venirea pe lume. Chiar dacă este protejat de anticorpii din laptele matern, nou-născutul este vulnerabil. Cei care intră în contact cu bebelușul trebuie să respecte cu strictețe măsurile de igienă: să se spele pe mâini la venirea în casă și înainte de a intra în contact cu bebelușul, să nu îl așeze pe acesta direct pe hainele cu care au fost afară, să nu îl pupe pe gură, mânuțe sau să “îl scuipe de deochi”.
Material realizat în cadrul programului Sănătos la pieptul mamei, derulat de Asociația SAMAS.
Pentru orice informații legate de alăptare și îngrijirea bebelușului sună la 0786176949.