Bebelușul tău vine pe lume pregătit pentru a se hrăni. Laptele matern se formează natural și 98% dintre mame pot alăpta imediat după naștere. Când alăptarea nu este posibilă, iar nou-născutul este izolat în incubator, el poate fi hrănit de personalul medical cu lapte matern muls.

Iată câteva sfaturi care te ajută să menții lactația când ești separată de bebeluș.

1. Mulge-te manual, pentru început

La 4 – 6 ore de la nașterea naturală sau 8 ore de la nașterea prin cezariană poți începe mulsul manual. În primele zile (între ziua 3 și 8 de la naștere), mulsul manual este mai confortabil pentru mamă decât mulsul cu ajutorul pompei de sân, crește cantitatea de colostru și este mai eficient.

Mulge-te la fiecare 3 – 4 ore, pentru 20 – 30 de minute. Este bine să ai 1 – 2 reprize de muls și noaptea, când activitatea hormonilor care favorizează lactația este maximă.

Vezi mai jos video despre cum te mulgi manual:

2. Odihnește-te!

Stresul și oboseala accentuată scad lactația. Odihnește-te cât mai mult!

3. Perseverează!

Nu te speria dacă la început extragi doar câțiva stropi de lapte când te mulgi – așa este normal să se întâmple. Alăptarea funcționează pe principiul „cerere și ofertă”, iar stimularea constantă a sânilor este importantă, pentru a crește rezerva de lapte pentru mai târziu.

4. Nu sări peste un muls

Laptele din sân nu are nevoie de timp să „se refacă” – nestimulat, sânul va produce mai puțin lapte!

5. Nu te spăla pe sâni înainte de muls!

Glandele Montgomery de la nivelul mamelonului produc o secreție care hidratează și protejează mameloanele și care este îndepărtată de săpun și gel, provocând iritații. Este suficient să faci un duș zilnic.

6. Pregătește sânii pentru muls

  • Spală-te bine pe mâini.
  • Alege un loc plăcut și confortabil, ascultă o muzică liniștitoare sau uită-te la poze cu bebelușul.
  • Pune un prosop fierbinte (nu opărit!) pe fiecare sân, câte 2 – 3 minute și masează alternativ, timp de 5 – 6 minute.
  • Poți începe mulsul.

7. Aplică compresii sânului

În timpul mulsului cu pompa electrică comprimă baza sânului: strânge sânul între palme și apasă în momentul în care simți că pompa trage. Compresia sânului se face lent, menținând poziția.

8. Folosește pompa cu blândețe

Sânul este un țesut sensibil: efectuează manevrele de muls cu blândețe! Dacă ai răni poți folosi lanolină purificată sau vitamina E pe mamelon. În cazul în care folosirea pompei se dovedește dureroasă, verifică dimensiunea cupei și pregătește-ți sânii pentru muls (ca la punctul 6).

9. Cere ajutorul la nevoie

Apelează la un consilier în alăptare încă din maternitate – acesta te poate ajuta să previi sau să tratezi probleme pentru angorjarea sânilor sau alte mici neplăceri care ar putea apărea. Dacă nu ai această disponibilitate în maternitate, poți suna la numărul de telefon 0786176949 pentru a intra în legătură cu un consultant în alăptare.

10. Nu renunța!

Să îți menții lactația atunci când ești despărțită de bebeluș poate fi o provocare. Vorbește cu un specialist despre toate emoțiile care te încearcă și nu renunța la ideea de a-ți alăpta bebelușul când va fi posibil. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru el. Iar când alăptezi tu îi oferi nu doar hrana de care are nevoie, ci și dragostea ta.

Material realizat în cadrul programului Sănătos la pieptul mamei – derulat de Asociația SAMAS.

Pentru orice informații și probleme legate de alăptare sună la 0786 176 949.