Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluș. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea ei în paralel cu diversificarea alimentației bebelușului, până la vârsta de doi ani.

Laptele matern îi protejează pe bebeluși de infecții în perioada în care propriul lor sistem imunitar este imatur. Laptele matern conține celulele imunitare, anticorpi și un mix de proteine cu puternice proprietăți antibacteriene și antivirale. Bebelușii alăptați primesc astfel imunitate pasivă de la mamă, prin intermediul laptelui matern. În special colostrul, produs în primele zile după naștere, este bogat în anticorpi și alți factori imunomodulatori.

Totuși, sunt situații când mama suferă de o boală infecțioasă, în care alăptarea este contraindicată.

Nu poți alăpta dacă:

  • ai o infecție TBC activă;
  • suferi de o infecţie cu virus herpes simplex cu leziuni active la nivelul sânului;
  • ai hepatită virală B (VHB) cu viremie prezentă.

În aceste situații, medicul îți va recomanda formula de lapte potrivită pentru bebelușul tău. Atenție, însă: riscul de a transmite o infecție virală sau bacteriană copilului există și în cazul în care îl hrănești cu biberonul.

 Atenție: poți transmite și așa o infecție! SAU Și așa se poate transmite o infecție:

Contactul bebelușului direct cu veziculele (în caz de herpes sau varicelă), cu secrețiile nazale, cu produse biologice infectate (scaun, sânge etc) sau inhalarea secrețiilor eliberate în aer (prin tuse și strănut) reprezintă factori de risc pentru transmiterea unei infecții la bebeluș. La fel, contactul celui mic cu alimente contaminate.

Când poți alăpta dacă ai o infecție

În cazul în care ești răcită, suferi de o infecție gastrointestinală sau ai un abces dentar, poți continua să alăptezi în paralel cu administrarea unui tratament sigur în alăptare, recomandat de un medic specialist. Nu se recomandă întreruperea alăptării pentru că, cel mai probabil, schimbul de germeni între tine și bebeluș deja a avut loc înainte să știi că s-a declanșat o infecție în corpul tău. Pe de altă parte, în aceste situații, laptele tău matern va conține și anticorpii care-l protejează pe bebeluș de respectiva infecție.

Când mama este seropozitivă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca mamele seropozitive să evite total alăptarea dacă există o alternativă care să fie acceptabilă, sigură, accesibilă. În lipsa acestor condiții, se recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, concomitent cu urmarea tratamentului cu medicamente antiretrovirale până la vârsta de 12 luni a bebelușului. În acest mod riscul infecției cu HIV este redus semnificativ, iar copilul beneficiază de toate efectele pozitive ale laptelui matern.

Conform UNICEF, reducerea riscului de transmitere a virusului HIV prin alăptare s-ar putea face prin:

  • reducerea duratei de alăptare. Cu cât un copil este alăptat mai mult timp, cu atât riscul de infectare crește (alăptarea timp de 6 luni implică un risc mult mai mic decât alăptarea timp de 2 ani);
  • alăptarea exclusivă în primele luni de viață. Unele studii imunologice au identificat o serie de factori în laptele matern al mamelor seropozitive care ar distruge celulele ce contribuie la transmiterea infecției cu HIV; în consecință se recomandă ca cel puțin în primele 3 luni alăptarea să nu fie combinată cu alte alimente;
  • prevenția și tratarea problemelor ce pot apărea la nivelul sânilor (mastita, ragadele mamare sunt în general corelate cu un risc mai mare de transmitere a virusului HIV);
  • tratamentul rapid al rănilor ce pot apărea la nivelul gurii bebelușului, care pot permite mai ușor intrarea virusului în organismul lui.

COVID-19 și alăptarea

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca mamele suspecte de sau confirmate cu COVID-19 să inițieze sau să continue alăptarea, după caz, cu respectarea unor măsuri de siguranță și igienă (purtarea unei măști, spălarea pe mâini înainte și după ce au contact cu nou-născutul și dezinfectarea suprafețelor pe care le-au atins), întrucât beneficiile laptelui matern pentru bebeluș depășesc cu mult riscul transmiterii infecției.

Evită transmiterea virusului la bebeluș:

Spală-te bine pe mâini înainte de a atinge bebelușul, pompa de sân sau  obiecte cu care bebelușul intră în contact.

Poartă mască în timp ce alăptezi și îngrijești bebelușul.

Poartă mască în timp ce alăptezi și îngrijești bebelușul.

Dacă starea de sănătate nu îți permite să alăptezi, colectează laptele matern fie manual, fie cu ajutorul unei pompe de muls și roagă un membru al familiei să hrănească bebelușul cu laptele tău. Dacă te mulgi în perioada în care ești încă internată în spital, vei utiliza o pompă de sân individuală, pe care o vei igieniza înainte și după fiecare folosire, conform instrucțiunilor producătorului.

Cum reiei alăptarea: relactarea

Nu te îngrijora dacă temporar ai fost nevoită să întrerupi alăptarea: cu acordul medicului care te are sub observație și cu ajutorul unui consultant în alăptare, poți stimula lactația și îți vei putea ține din nou bebelușul la sân. Consilierii în alăptare le sfătuiesc pe mamele care au întrerupt temporar alăptarea, să urmeze acești pași, pentru a putea alăpta din nou:

  • Apelează la un specialist care te poate ajuta să depășești situațiile cu care te poți confrunta când vrei să alăptezi din nou sau să inițiezi mai târziu alăptarea;
  • Mulge-te în mod regulat. Secreția de prolactină va crește, stimulată fiind de cerere, iar laptele nu va întârzia să apară. Este recomandat să te mulgi de opt până la douăsprezece ori pe zi timp de 20-30 de minute: cam la fiecare două până la trei ore în timpul zilei și o dată sau de două ori pe timp de noapte, când hormonii care ajută la producerea și ejecția laptelui sunt la cote maxime.
  • Masează-ți regulat sânii: masajul sânilor combinat cu stimularea regulată poate ajuta la creșterea cantității de lapte matern. Cum procedezi: alege un loc plăcut și confortabil, eventual, ascultă o muzică liniștitoare sau uită-te la poze cu bebelușul. Spală-te bine pe mâini, pune un prosop fierbinte (nu opărit!) pe fiecare sân, câte 2-3 minute și masează alternativ, sânul stâng și pe cel drept, timp de 5-6 minute.
  • Ține bebelușul la piept, piele pe piele, odată ce infecția ți-a trecut, și nu mai riști să îl contaminezi. Contactul piele-pe-piele îi stimulează bebelușului reflexele naturale de hrănire, îi oferă posibilitatea de a se atașa la sîn și stimulează producția de lapte matern.

Medicul tău ți-ar putea recomanda și un tratament cu substanțe galactagoge, suplimente alimentare sau medicamente eliberate pe bază de rețetă, despre care se crede că ajută la creșterea secreției lactate atunci ele sunt asociate cu masajul sânilor. Dacă ai urmat sau încă urmezi un tratament medicamentos sau pe bază de plante, spune-i medicului tău, pentru ca el să poată evalua eventuale riscuri de efecte secundare sau incompatibilitate între medicamentele sau tratamentele recomandate.

Ai puțină răbdare!

Uneori, în ciuda eforturilor susținute, laptele tău se încăpățânează să nu curgă. Dacă bebelușul deja se atașează la sân și tu nu ai lapte, îl poți hrăni folosind un un sistem de suplimentare a hrănirii (SNS). Când aportul de lapte matern va crește (în câteva zile sau săptămâni), bebelușul tău nu va mai avea nevoie în mod natural de suplimente.

Monitorizează creșterea în greutate a bebelușului și numărul de scutece murdare, pentru a te asigura că primește suficient lapte și se dezvoltă sănătos.

Material realizat în cadrul programului Sănătos la pieptul mamei – derulat de Asociația SAMAS.

Pentru orice informații legate de alăptare și reguli de igienă în hrănirea bebelușului, sună la 0786 176 949.